Tribina „Primena Zakona o upotrebi znakovnog jezika u lokalnoj samoupravi“

Tribina „Primena Zakona o upotrebi znakovnog jezika u lokalnoj samoupravi“,Gradska uprava Novog Saada i Javne ustanove N.Sada,26.JUN 2017 godina
Tribina „Primena Zakona o upotrebi znakovnog jezika u lokalnoj samoupravi“ održana je danas u Plavoj sali Skupštine Grada Novog Sada. Zakon o upotrebi znakovnog jezika usvojen je aprila 2015. godine, a prezentacije ovog Zakona organizuju se po lokalnim samoupravama i javnim ustanovama, kako bi se zaposleni u javnom sektoru što bolje upoznali sa njim.
Učesnike tribine danas je pozdravio predsednik Skupštine Grada Novog Sada Zdravko Jelušić, koji je podsetio da je Skupštine grada dve godine pre usvajanja Zakona, uvela prevođenje sednica novosadskog parlamenta na znakovni jezik.
– Novi Sad je prva lokalna samouprava čija je Skuština uvela prevođenje na znakovni jezik i sa tim možemo da budemo ponosni, jer je to urađeno 2013. godine, dve godine pre usvajanja Zakona o upotrebi znakovnog jezika – istakao je predsednik Skupštine grada Zdravko Jelušić, dodajući da na taj način građani i građanke mogu da vide i čuju šta njihovi predstavnici u Skupštini imaju da kažu i da na osnovu toga donose sud.
On je kazao da je na svakoj lokalnoj samupravi da se potrudi da svaki čovek živi život dostojan čovek.
– Novi Sad želi da svi građani i građanke imaju ravnopravan status i ovaj današnji skup je potvrda toga, koliko nam je bitno da svi stanovnici, sve osobe koje žive u Novom Sadu, mogu da žive na ravnopravan način – poručio je Jelušić.
Predsednica Saveza gluvih i nagluvih Srbije Suzana Maslać Matović objasnila je da su na promocije Zakona o upotrebi znakovnog jezika pozvane sve javne službe čiji zaposleni dolaze u svakodnevni kontakt sa gluvim osobama u okviru svojih poslova.
– Svi oni će imati prilike da čuju detalje vezane za Zakon o upotrebi znakovnog jezika, ali i da gluve osobe bude upoznate sa svojim pravima proisteklim iz Zakona – rekal je Maslać Matović.
Ona je poručila da Grad Novi Sad ima kontinuiranu saradnju sa organzacijama gluvih i nagluvih, takođe podsetivši na uvođenje prevođenja sednica Skupštine grada na znakovni jezik. Ona je ocenila da se Zakon sporije primenjuje nego što su očekivali, ali i da je uočljivo da njegova primena ide na bolje, te podvukla ulogu medija u ostvarivanju prava.
Pored predstavnika Saveza gluvih i nagluvih Srbije, učesnicima tribine su se obratili i predstavnici Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, koje pruža podršku u organizovanju tribina

Zoran Đorđević bio je u prvoj zvaničnoj poseti Povereniku za zaštitu ravnopravnosti

Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević bio je u prvoj zvaničnoj poseti Povereniku za zaštitu ravnopravnosti od kada je preuzeo dužnost. Poverenica Brankica Janković i ministar Zoran Đorđević razgovarali su o stanju u ostvarivanju ravnopravnosti u društvenim odnosima.
S obzirom na društveni značaj zabrane diskriminacije i unapređivanja rodne ravnopravnosti, ministar je istakao važnost formiranja Sektora koji će se baviti ovim pitanjima i naglasio da će jedna od značajnih aktivnosti u ovoj oblasti, pored ostalog, biti praćenje, analiza efekata i predlaganje mera za unapređenje rodne ravnopravnosti, kao i socijalne uključenosti porodica i pojedinaca.
Imajući u vidu preporuke date u Godišnjem izveštaju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, poverenica Janković pozdravila je formiranje posebne organizacione jedinice i podizanje veoma značajne društvene teme kao što je rodna ravnopravnost na nivo sektora i izrazila očekivanje da će ministarstvo u narednom periodu pojačati aktivnosti u ovoj oblasti. Poverenica je podsetila da su najdiskriminisanije grupe u Srbiji žene, osobe sa invaliditetom i stariji, kao i da je diskriminacija najrasprostranjenija u oblasti rada i zapošljavanja.
Tokom sastanka, posebna pažnja posvećena je i položaju osoba sa invaliditetom. Poverenica Janković je ukazala na preporuke mera i druge aktivnosti koje je Poverenik preduzeo u prethodnom periodu, a koje se odnose na unapređenje ravnopravnosti ove osetljive društvene grupe, dok je ministar Đorđević, u tom smislu, najavio posvećenost ministarstva ovom važnom pitanju, uz očuvanje i unapređenje Sektora za osobe sa invaliditetom.
U razgovoru je posebna pažnja posvećena i dosadašnjim aktivnostima na izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, u skladu sa preporukama Evropske komisije i preuzetim obavezama Republike Srbije u pretpristupnim pregovorima za članstvo u EU.
Jedna od ključnih tema na sastanku, bila je i uloga ministarstva u sprečavanju nasilja nad ženama, kao i o potrebi efikasnijeg suzbijanja diskriminacije, i o budućim zajedničkim aktivnostima u oblasti edukacije zaposlenih u Inspektoratu rada.

Servisne usluge sa dnevnim boravkom za gluva i nagluva lica Moravičkog okruga

U okviru projekta “Servisne usluge sa dnevnim boravkom za gluva i nagluva lica Moravičkog okruga“, čiju realizaciju, pored grada Čačka, Ministarstva za socijalna pitanja, opštine Gornji Milanovac, finansira i opština Lučani, predstavnici Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih, posetili su Osnovne škole u Kotraži i Guči.
Cilj posete, bila je promocija srpskog znakovnog jezika, čija je upotreba ozvaničena od strane Narodne skupštine Republike Srbije, 28.04.2015. godine. Ovim Zakonom obezbeđuje se ostvarivanje Ustavom zajemčenih osnovnih načela koja se odnose na uživanje ljudskih prava – upotreba znakovnog jezika, odnosno pravo na učenje znakovnog jezika.
Prvi put smo posetili škole van teritorije grada Čačka i zaista smo oduševljeni prijemom na koji smo naišli u Kotraži i Guči. Zahvalni smo direktorima i zaposlenima u školama, a posebno smo zahvalni deci na divnom dočeku. Većina dece, po prvi put se susrela sa licima koja ne čuju, pa je sa velikom pažnjom propraćeno sve što smo im toga dana uspeli pokazati, azbuku srpskog znakovnog jezika i osnovne pojmove znakovnog jezika. Imali su dosta pitanja za nas, na koja smo, bar se nadamo, uspeli da odgovorimo i pojasnimo im da se lica oštećenog sluha ni po čemu ne razlikuju od drugih, osim što ne čuju. Pokazali su želju da nauče naš jezik, pa ćemo im sigurno u tome pomoći, a na taj način i pomoći gluvim licima koja žive na teritoriji opštine Lučani. Zahvalni smo opštini Lučani što nam je omogućila da za naš jezik čuju deca, a i odrasli sa njihove territorije. Ugostili su nas osmehom, lepim rečima, a sa njima smo probali i specijalitete njihove kuhinje. Hvala im na toplom prijemu – kaže Zorica Petković, predsednica MUGN.

UEFA SuperCup

Skopje,8 Avgust 2017 godina

Otvaranje finalene utakmice izmedju REALA,prvaka Evrope u evro ligi i MANČERSTEDA prvaka Evrope u kup takmičenju,izvodjenjem pesme na ZNAKOVNOM JEZIKU,dece iz skole za gluvu i nagluvu decu „Partenija Zografski“Skopje.

Ministar Đorđević na sastanku sa predstavnicima Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije

Ministar Đorđević na sastanku sa predstavnicima Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije Subota, 29 Jul 2017
Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, sastao se sa predstavnicima Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom Srbije – NOOIS, koja predstavlja krovnu organizaciju i okuplja više od 870.000 osoba sa invaliditetom i njihovih pravnih zastupnika uključenih u organizacije i saveze organizacija osoba sa pojedinačnim i različitim vrstama invaliditeta.
Ministar Đorđević je naglasio ”Osobe sa invaliditetom zaslužuju više i bolje. Treba koliko već od danas da zajedno i intezivnije radimo na svim segmentima; finansijskim, normativnim, pa i medijskim”.
Tokom sastanka, ministar Đorđević je istakao da se ne razmatra nikakvo ukidanje ni smanjivanje njihovih prava i da je on, kao i Sektor za zaštitu osoba sa invaliditetom uvek otvoren za razgovor, da su tu da se zajedno sa predstavnicima NOOIS-a bore za interese osoba sa invaliditetom i da je saradnja države i nevladinog sektora od ključnog značaja za njihovo rešavanje.
Pomoćnica ministra u sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom, Biljana Barošević, Biljana Barošević izjavila je da za bolju saradnju između Sektora i lokalnih samouprava ima prostora i da može biti unapređena i predložila zajedničke posete Ministarstva i NOOIS-a jedinicama lokalnih samouprava, kako bi na najbolji mogući način zastupali i ispunili zajedničke interese.

Upotreba znakovnog jezika – ravnopravnost u komunikaciji

SMEDEREVO, 16. mart 2017 – Savez gluvih i nagluvih Srbije i Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja organizovali su danas u Smederevu tribinu sa ciljem predstavljanja Zakona o upotrebi znakovnog jezika koji je Skupština Srbije usvojila 2015. godine.

Rukovodilac Grupe za normativne poslove u Sektoru za zaštitu osoba sa invaliditetom Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja, Jelena Kotević, izjavila je za Podunavlje.info da je ideja da se kroz ovakve tribine predstave odredbe Zakona, ne samo članovima lokalnih udruženja gluvih i nagluvih osoba, već pre svega, predstavnicima institucija sistema.

“Usvajanjem ovog zakona, institucije su u obavezi da primenjuju njegove odredbe, učestvuju u otklanjanju komunikacijskih barijera koje su osnovna prepreka u inkluziji gluvih i nagluvih osoba u društveni život zajednice, u svim postupcima u kojima se odlučuje o nekom pravu, obavezi ili na zakonom zasnovanom interesu. Gluve i nagluve osobe imaju pravo na korišćenje znakovnog prevodioca, odnosno upotrebu znakovnog jezika kao svog specifičnog oblika komunikacije”, rekla je Kotević.

Ona je naglasila da je neophodno da sprovođenje ovog zakona obezbedi jedinica lokalne samouprave i u skladu i sa Zakonom o socijalnoj zaštiti, u obavezi je da pruža usluge na lokalnom nivou koje su namenjene svim ugroženim članovima društvene zajednice među kojima su i osobe sa invaliditetom, pa i gluvi i nagluvi.

“Ministarstvo, sa svoje strane, pruža finansijsku podršku radu 44 kancelarije za znakovne prevodioce u jedinicama lokalne samouprave i finansira rad 49 znakovnih prevodilaca. U Smederevu, konkretno, Ministarstvo finansira rad Kancelarije za znakovne prevodioce koje funkcionišu u okviru lokalnog udruženja gluvih I nagluvih I finansira rad samog znakovnog prevodioca”, rekla je Kotević.

Kotević je apostrofirala i značajnu ulogu medija u širenju svesti zajednice da su gluvi ravnopravni članovi ovog društva, koji bi trebalo da prilagode svoje programe gluvim i nagluvim osobama kako bi bili jednako informisani, ukazujući na nedovoljnu zastupljenost programskih medijskih sadržaja sa znakovnim prevodom, osim nekoliko izuzetaka informativnih emisija, nepostojanje emisija kulturnog, društveno političkog sadržaja, koje gluve i nagluve osobe mogu da prate na sebi poznatom jeziku.

Svojevrsna promocija značaja znakovnog jezika ali i zajednice gluvih i nagluvih osoba Republike Srbije, u formi tribine, održava se u svim gradovima Srbije sa ciljem da se što veći broj gluvih osoba i čujućih osoba koje su zaposlene u javnim institucijama i državnim organima upozna sa Zakonom o upotrebi znakovnog jezika čijom primenom treba da se obezbedi ravnopravnost u komunikaciji.

Zakon o upotrebi znakovnog jezika usvojila je Narodna skupština Republike Srbije 28. aprila 2015. godine i on je trenutno jedini zakon u Srbiji koji se direktno odnosi na određenu kategoriju stanovništva sa invaliditetom. Tim zakonom uređuje se upotreba znakovnog jezika, odnosno pravo na učenje znakovnog jezika i pravo na upotrebu usluge tumača za znakovni jezik, način upotrebe usluge tumača za znakovni jezik, mere za podsticanje primene i unapređenje upotrebe znakovnog jezika kroz informisanje i obrazovanje na znakovnom jeziku i druga pitanja od značaja za upotrebu znakovnog jezika.

Na tribini u Smederevu, osim predstavnika Ministarstva za rad, zapošljavanje, socijalna i boračka pitanja, učestvovali su čelnici Saveza gluvih i nagluvih Srbije, članovi Gradske organizacije gluvih i nagluvih Smederevo, Gradskog saveza socijalno-humanitarnih organizacija Smederevo i predstavnici Grada Smedereva – Odeljenja za javne službe.

Link teksta:
http://www.podunavlje.info/dir/2017/03/16/upotreba-znakovnog-jezika-ravnopravnost-u-komunikaciji/

Slike sa dogadjaja:

Tribina u Požarevcu

Tribina – prezentacija Zakona o upotrebi znakovnog jezika održana je 16. marta 2017. godine u Centru za kulturu, Požarevac, ul. Jovana Šerbanovića br. 1, sa početkom u 13,00 časova.

Slike sa dogadjaja:

PROMOCIJA ZAKONA O UPOTREBI ZNAKOVNOG JEZIKA

Uloga Javnog sektora u primeni zakona
Promocija je održana u prostorijama gradske organizacije gluvih Niša, uz zadovoljavajuće prisustvo predstvnika lokakne samouprave ,grada Niša i gluvih i nagluvih članova GOG Niša.
Učesnike tribine je pozdravio Zvonko Stojanović , predsednik organizacije, zaželio im dobrodošlicu i uspešan rad.
Uvodničari na tribini su bili Suzana Maslać Matović, predsednica SGNS, Radoje Kujović , Sekretar SGNS , predstavnici MRZBSP Jelena Kotević i Tanja Prijić.Tribina je bila veoma uspešna, veoma posećena i istoj je prisustvovala televizija grada Niša. Gradska organizacija gluvih Niša je bila veoma dobar domaćin i organizator tribine ..
Fotografija korisnika Savez Gluvih Srbije

LEPE VESTI IZ ŽENEVE: Komitet za prava osoba sa invaliditetom pohvalio Srbiju

Delegaciju Srbije je predvodila Suzana Paunović
Dvodnevni dijalog između delegacije Srbije i Komiteta za prava osoba sa invaliditetom (OSI) u vezi sa primenom Konvencije o pravima osoba sa invaliditetom u Srbiji, uspešno je završen danas u Ženevi
Komitet je posebno istakao da je usvajanjem Zakona o upotrebi znakovnog jezika i Zakona o kretanju slepih osoba uz pomoć psa vodiča Srbija napravila važan korak u cilju prevencije diskriminacije i stvaranju mogućnosti za lakše ostvarivanje prava i ravnopravno učešće osoba sa invaliditetom u zajednici
Tom prilikom, delegacija Srbije predstavila je mere koje su preduzete na usaglašavanju zakona i politika sa odredbama Konvencije, kako se oni sprovode u praksi, dat je pregled ostvarenih rezultata u pogledu unapređenja položaja osoba sa invaliditetom, kao i prikaz uočenih problema i nedostatka u pristupu sprovođenja preuzetih obaveza.
Dijalogu su prisustvovali i predstavnici Zaštitnika građana i Nacionalne organizacije osoba sa invaliditetom. Šefica delegacije Suzana Paunović, direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava istakla je da je u Srbiji uspostavljen zakonodavni, strateški i institucionalni okvir za zaštitu prava osoba sa invaliditetom. Ona je napomenula da je za Vladu Srbije posebno značajna saradnja koja je ostvarena sa Nacionalnom organizacijom osoba sa invaliditetom, nezavisnim državnim organima i lokalnim samoupravama u cilju poboljšanja položaja osoba sa invaliditetomPaunović je kazala i da Srbija, svesna postojećih izazova, ostaje dosledna u naporima da ispuni međunarodne obaveze i standarde, naročito u sferi unapređenja ljudskih prava i sloboda osoba sa invaliditetom. Komitetu je skrenula pažnju na to i da Inicijalni izveštaj ne sadrži detaljne informacije o primeni Konvencije na Kosovu i Metohiji, uz obrazloženje da pored činjenice da je Kosovo i Metohija sastavni deo teritorije Srbije, kao zemlja ugovornica, Srbija nije u mogućnosti da prati primenu Konvencije za prava osoba sa invaliditetom na Kosovu. S tim u vezi, Paunovićeva je pozvala Komitet da zatraži da UNMIK dostavi dodatne informacije o primeni Konvencije na Kosovu i Metohiji i na taj način kompletira Izveštaj Srbije kao države ugovornice.
(Telegraf.rs)

XXXX (40) Festival KUD gluvih i nagluvih Srbije

U Velikoj Plani je održan 40.Festival dramsko pantomimskih ostvarenja i modernih igara gluvih i nagluvih Srbije .Domaćin organizator ovogodišnjeg Festivala je udruženje gluvih i nagluvih Velike Plane.Festival je otvorio ,zajedno sa predsednicom SGNS Suzanom Maslać Matović,ministar rada zapošljavanja boračke i socijalne politike Aleksandar Vulin koji je tom prilikom uručio za sva udruženja gluvih Srbije titlovan film Montevideo bog te video iz dva dela.U oblasti drame i pantomime plasman je:1 mesto Niš,2.Novi Sad,3.Zrenjanin.U disko igrama:1.mesto Smederevo,2.Paraćin,3.Sremska Mitrovica.Čestitamo svim Udruženjima i pobednicima na učeću i ostvarenim rezultatima.