Vranje

sedište: Pionirska 14a
telefon/faks: 017/422-723
e-mail: mog.vranje@gmail.com

Međuopštinska organizacija gluvih i nagluvih Vranje osnovana je 20. jula 1956. godine. Osnovni je nosilac za zadovoljenje potreba gluvih i nagluvih osoba na teritoriji opština: Vranje, Bujanovac, Trgovište, Vladičin Han, Surdulica, Bosilegrad i Preševo.
U vreme osnivanja organizacija je brojala 67 članova, a danas broji 758. Organizacija raspolaže sopstvenim prostorijama koje se nalaze u centru grada. Prostorije obuhvataju prizemni i podrumski prostor od 150 metara kvadratnih. U prostorijama kluba se svakodnevno okupljaju naši članovi. Čitaju štampu, gledaju TV program, igraju šah… Često organizujemo maskembale, proslavljamo Dan žena, Međunarodni Dan gluvih i drugo.

Članovi MOGN Vranje su uključeni u Savez za sport i rekreaciju invalida Vranja u sledećim disciplinama: atletika, stoni tenis, pikado, šah, mali fudbal i odbojka. U organizacijama se posebna pažnja poklanja malom fudbalu. Na republičkim takmičenjima naša ekipa je osvajala treće mesto 1978. 1980. i 1984. Na susretu zbratimljenih gradova Srbije i Makedonije 1984. ista ekipa je osvojila prvo mesto. Uspeh je ponovljen na takmičenju povodom Međunarodnog dana gluvih 1991. godine u Nišu.

Naši članovi postižu dobre rezultate i u šahu. Takmiče se i u gradskom prvenstvu šahista Vranja i njihovi rezultati se nalaze u gornjem delu tabele. Na republičkom takmičenju OGN u šahu 1984. naša ekipa je osvojila drugo mesto.

Predsednik Skupštine MOGN Vranje je već šest godina Živko Petković, radnik „Novogradnje“ i stalni davalac krvi. Predsednik izvršnog saveta je Dragan Sotirović, radnik „Simpa“.

U organizaciji je od osnivanja radilo šest sekretara. Najveći doprinos je dala Kruna Antanasijević, koja se na mestu sekretara zadržala 30 godina.

0 Comments