Ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević bio je u prvoj zvaničnoj poseti Povereniku za zaštitu ravnopravnosti od kada je preuzeo dužnost. Poverenica Brankica Janković i ministar Zoran Đorđević razgovarali su o stanju u ostvarivanju ravnopravnosti u društvenim odnosima.
S obzirom na društveni značaj zabrane diskriminacije i unapređivanja rodne ravnopravnosti, ministar je istakao važnost formiranja Sektora koji će se baviti ovim pitanjima i naglasio da će jedna od značajnih aktivnosti u ovoj oblasti, pored ostalog, biti praćenje, analiza efekata i predlaganje mera za unapređenje rodne ravnopravnosti, kao i socijalne uključenosti porodica i pojedinaca.
Imajući u vidu preporuke date u Godišnjem izveštaju Poverenika za zaštitu ravnopravnosti, poverenica Janković pozdravila je formiranje posebne organizacione jedinice i podizanje veoma značajne društvene teme kao što je rodna ravnopravnost na nivo sektora i izrazila očekivanje da će ministarstvo u narednom periodu pojačati aktivnosti u ovoj oblasti. Poverenica je podsetila da su najdiskriminisanije grupe u Srbiji žene, osobe sa invaliditetom i stariji, kao i da je diskriminacija najrasprostranjenija u oblasti rada i zapošljavanja.
Tokom sastanka, posebna pažnja posvećena je i položaju osoba sa invaliditetom. Poverenica Janković je ukazala na preporuke mera i druge aktivnosti koje je Poverenik preduzeo u prethodnom periodu, a koje se odnose na unapređenje ravnopravnosti ove osetljive društvene grupe, dok je ministar Đorđević, u tom smislu, najavio posvećenost ministarstva ovom važnom pitanju, uz očuvanje i unapređenje Sektora za osobe sa invaliditetom.
U razgovoru je posebna pažnja posvećena i dosadašnjim aktivnostima na izmenama i dopunama Zakona o zabrani diskriminacije, u skladu sa preporukama Evropske komisije i preuzetim obavezama Republike Srbije u pretpristupnim pregovorima za članstvo u EU.
Jedna od ključnih tema na sastanku, bila je i uloga ministarstva u sprečavanju nasilja nad ženama, kao i o potrebi efikasnijeg suzbijanja diskriminacije, i o budućim zajedničkim aktivnostima u oblasti edukacije zaposlenih u Inspektoratu rada.

16 thoughts on “Zoran Đorđević bio je u prvoj zvaničnoj poseti Povereniku za zaštitu ravnopravnosti

  1. 212652 235610Aw, this really is an extremely nice post. In thought I would like to put in location writing like this moreover – spending time and actual effort to create a excellent article but exactly what do I say I procrastinate alot via no indicates seem to get something accomplished. 511851

  2. 157057 456885I real pleased to uncover this site on bing, just what I was searching for : D too saved to bookmarks . 142552

  3. The subsequent time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my option to read, however I actually thought youd have one thing attention-grabbing to say. All I hear is a bunch of whining about one thing that you might fix should you werent too busy on the lookout for attention.

  4. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I will try and check back more frequently. How frequently you update your site?

Leave a Reply

Your email address will not be published.