Enable JavaScript to ensure website accessibility

15. marta 2024. je održan prvi online sastanak Saveza gluvih i nagluvih Srbije za unapređenje rada u okviru Nacionalnog prevodilačkog centra za srpski znakovni jezik.

Predatavnici Saveza gluvih i nagluvih Srbije i Gradske organizacije gluvih Beograda organizovali su prvi online sastanak sa svim tumačima za znakovni jezik koji su preporučeni od strane lokalnih organizacija gluvih širom centralne Srbije.  Na sastnku se diskutovalo o unapređenju rada Nacionalnog prevodilačkog centra za srpski znakovni jezik uključujući i rad na aplikaciji „SOS za gluve“ 24/7 (online prevođenje i prevođenje na terenu širom Srbije). U radu je učestvovalo 20 udruženja i 30 tumača koji će u okviru svog angažovanja pružati besplatne usluge korisnicima SZJ kao i osobama koje žele da komuniciraju sa gluvim i nagluvim osobama.

Nacionalni prevodilački centar za srpski znakovni jezik, uz punu podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja – Sektora za zaštitu osoba sa invaliditetom, ministra Nikole Selakovića i pomoćnice ministra Biljane Barošević, u cilju stvaranja Srbije bez komunikacijskih barijera, kao i uz podršku Kabineta Vlade Republike Srbije, koji je obezbedio platformu i aplikaciju „SOS ZA GLUVE“, pružaće online usluge 24/7, kao i usluge na terenu.

Sa izuzetnim zadovoljstvom vas obaveštavamo da je aplikacija „SOS ZA GLUVE“ nedavno nagrađena prestižnom nagradom Ujedinjenih Arapskih Emirata. Ova nagrada, koju je primila premijerka Srbije Ana Brnabić, priznanje je za izuzetan rad Vlade Srbije, između ostalog, i na implementaciji usluge kroz aplikaciju „SOS ZA GLUVE“.