Enable JavaScript to ensure website accessibility

Сервисне услуге са дневним боравком за глува и наглува лица Моравичког округа

У оквиру пројекта “Сервисне услуге са дневним боравком за глува и наглува лица Моравичког округа“, чију реализацију, поред града Чачка, Министарства за социјална питања, општине Горњи Милановац, финансира и општина Лучани, представници Међуопштинског удружења глувих и наглувих, посетили су Основне школе у Котражи и Гучи.

Циљ посете, била је промоција српског знаковног језика, чија је употреба озваничена од стране Народне скупштине Републике Србије, 28.04.2015. године. Овим Законом обезбеђује се остваривање Уставом зајемчених основних начела која се односе на уживање људских права – употреба знаковног језика, односно право на учење знаковног језика.

Први пут смо посетили школе ван територије града Чачка и заиста смо одушевљени пријемом на који смо наишли у Котражи и Гучи. Захвални смо директорима и запосленима у школама, а посебно смо захвални деци на дивном дочеку. Већина деце, по први пут се сусрела са лицима која не чују, па је са великом пажњом пропраћено све што смо им тога дана успели показати, азбуку српског знаковног језика и основне појмове знаковног језика. Имали су доста питања за нас, на која смо, бар се надамо, успели да одговоримо и појаснимо им да се лица оштећеног слуха ни по чему не разликују од других, осим што не чују. Показали су жељу да науче наш језик, па ћемо им сигурно у томе помоћи, а на тај начин и помоћи глувим лицима која живе на територији општине Лучани. Захвални смо општини Лучани што нам је омогућила да за наш језик чују деца, а и одрасли са њихове территорије. Угостили су нас осмехом, лепим речима, а са њима смо пробали и специјалитете њихове кухиње. Хвала им на топлом пријему – каже Зорица Петковић, председница МУГН.