Enable JavaScript to ensure website accessibility

Servisne usluge sa dnevnim boravkom za gluva i nagluva lica Moravičkog okruga

U okviru projekta “Servisne usluge sa dnevnim boravkom za gluva i nagluva lica Moravičkog okruga“, čiju realizaciju, pored grada Čačka, Ministarstva za socijalna pitanja, opštine Gornji Milanovac, finansira i opština Lučani, predstavnici Međuopštinskog udruženja gluvih i nagluvih, posetili su Osnovne škole u Kotraži i Guči.

Cilj posete, bila je promocija srpskog znakovnog jezika, čija je upotreba ozvaničena od strane Narodne skupštine Republike Srbije, 28.04.2015. godine. Ovim Zakonom obezbeđuje se ostvarivanje Ustavom zajemčenih osnovnih načela koja se odnose na uživanje ljudskih prava – upotreba znakovnog jezika, odnosno pravo na učenje znakovnog jezika.

Prvi put smo posetili škole van teritorije grada Čačka i zaista smo oduševljeni prijemom na koji smo naišli u Kotraži i Guči. Zahvalni smo direktorima i zaposlenima u školama, a posebno smo zahvalni deci na divnom dočeku. Većina dece, po prvi put se susrela sa licima koja ne čuju, pa je sa velikom pažnjom propraćeno sve što smo im toga dana uspeli pokazati, azbuku srpskog znakovnog jezika i osnovne pojmove znakovnog jezika. Imali su dosta pitanja za nas, na koja smo, bar se nadamo, uspeli da odgovorimo i pojasnimo im da se lica oštećenog sluha ni po čemu ne razlikuju od drugih, osim što ne čuju. Pokazali su želju da nauče naš jezik, pa ćemo im sigurno u tome pomoći, a na taj način i pomoći gluvim licima koja žive na teritoriji opštine Lučani. Zahvalni smo opštini Lučani što nam je omogućila da za naš jezik čuju deca, a i odrasli sa njihove territorije. Ugostili su nas osmehom, lepim rečima, a sa njima smo probali i specijalitete njihove kuhinje. Hvala im na toplom prijemu – kaže Zorica Petković, predsednica MUGN.